Leeuwarden ziekenhuis ook in 2017 met gouden milieukeur


Energiebesparing en lagere energiekosten door eigen energieopwekking en toepassen van duurzame technologieën, LED-verlichting, de aanschaf van veiliger en meer duurzame materialen en producten, efficiënter en veiliger werken en een proactief afvalpreventiebeleid. Dankzij deze maatregelen heeft  het ziekenhuis in Leeuwarden, MCL, ook voor het jaar 2017 het gouden certificaat Milieuthermometer Zorg ontvangen.

MCL voldeed ruim aan de gestelde criteria van dit officiële keurmerk van de Stichting Milieukeur. Tot nog toe zijn er naast MCL nog drie andere zorginstellingen met een gouden status. Begin 2014 nam het MCL het gouden certificaat Milieuthermometer Zorg met Milieukeur voor het eerst in ontvangst. Het MCL was toen het eerste topklinische ziekenhuis dat Milieukeur behaalde.

Milieuzorgsysteem

De Milieuthermometer Zorg is een praktisch milieuzorgsysteem op maat voor alle zorginstellingen, met strenge maar duidelijke criteria voor structurele milieuzorg, milieuwinst en transparantie in de zorgsector. De overheid heeft in 2016 het keurmerk Milieuthermometer Zorg officieel geaccepteerd en instellingen met dit keurmerk krijgen vrijstelling voor de energie-audit verplichting volgens de Europese richtlijn EED. Dit omdat dit keurmerk aantoont dat de organisatie in het bezit is van een degelijk milieu- en energiezorgsysteem en inzicht geeft in de milieuprestaties van de organisatie. 

MCL-directeur Kees Donkervoort: “Naast het leveren van uitstekende kwaliteit van zorg, gaat het er bij het MCL natuurlijk ook om de kosten van die zorg zo laag mogelijk te houden en zo min mogelijk het milieu te belasten. Daarom werken we proactief aan een duurzaam beleid voor milieu- en energiezorg, die zowel in ecologisch, economisch als in sociaal opzicht waarde toevoegt.”

Green Deal

In oktober 2015 ondertekende MCL samen met 54 andere partijen de Green Deal: ‘Nederland op weg naar duurzame zorg’ een samenwerking tussen de overheid, zorgorganisaties en een groot aantal partijen die zich richten op verduurzaming in de gezondheidszorg. Het MCL levert ook een bijdrage aan de landelijke Delta-aanpak waterkwaliteit en zoetwater, dat 16 november 2016 is gestart.

Zelf beoordelen? Dat kan hier op de Happy Building Index.

Bron: MCL

  • E-mail

permalink

Terug naar boven