Noorderdierenpark wordt Mensenpark met biobased gebouwen


  • Noorderdierenpark wordt Mensenpark met biobased gebouwen

De voormalige dierentuin van Emmen, die direct aan de markt in het centrum van Emmen ligt, wordt omgebouwd tot Mensenpark. Daarvoor hebben Powerhouse Company en LAP Landscape & Urban Design de opdracht gekregen om dit vorm te geven. De gebouwen die er naast de landschappelijke invulling komen, zullen gemaakt zijn van biobased materialen. 

Onder de titel ‘Cultuurpark Emmen - Attractief zoölogisch park met duurzaam organische architectuur’ ontwikkelde het team de eerste aanzet voor het Kwaliteitsboek. Het Savannepad rondom het evenemententerrein op de voormalige savanne zal worden omgevormd tot Savannepromenade. Voor de nieuwe ontwikkelingen in het park wordt uitgesproken architectuur voorgeschreven in het beeldkwaliteitsplan. Ieder gebouw krijgt een eigen karakter aan de promenade en levert een actieve bijdrage aan een afwisselend en levendig park.

Reuring terug

Na de verhuizing van de dierentuin op oudejaarsdag 2015 is het nu van groot belang dat de reuring weer terugkeert in het park. Iedere nieuwe ontwikkeling dient daarom een deel van het park te programmeren in de vorm van openbaar toegankelijke tuinen. De tuinen worden bijzondere plekken; van ontmoeting, experiment, exposities en horeca. Door het park deels publiek en deels privaat te maken ontstaat er een rijk palet aan groeikansen voor de toekomst.

Parkcommunity

Vele initiatiefnemers en geïnteresseerden hebben zich aangemeld voor de invulling van het nieuwe park. Het ontwerpteam zal samen met de gemeente werken aan een Parkredactie die de selectieprocedure zal opzetten voor de nieuwe parkcommunity. Om tot gedeelde faciliteiten en het sluiten van kringlopen te komen worden de gebruikers van het park gevraagd nieuwe ontwikkelingen aan te gaan met een ondernemende geest.

Biobased

Energetische duurzaamheid en demontabele bouwmethodiek vormen een belangrijk onderdeel van de architectonische opgave. De visie zal leiden tot multifunctionele gebouwen met een hoge toekomstwaarde en worden uitgevoerd met voornamelijk biobased materialen. De provincie Drenthe loopt voorop in de ontwikkeling van biobased productontwikkelingen en wil daarvoor een showcase realiseren in het park.

De keuze voor organische vormen voor de architectuur kwam heel natuurlijk vanwege de eeuwenoude bomen en historische erfgoedlaag in het gebied. De golvende lijnen van de dierentuin zetten we door in de nieuwe architectuur. De unieke combinatie van landschap en gebouw voorziet een attractief zoölogisch park met duurzaam organische architectuur.

In de komende maanden zullen de ontwerpers samen met de gemeente en alle stakeholders verder werken om de aanzet door te ontwikkelen naar het Kwaliteitsboek. Bovenstaande concepten zijn nog volop in ontwikkeling en worden nog getoetst op hun haalbaarheid.

Bron: LAP Landscape & Urban Design

  • E-mail

permalink

Terug naar boven