Nieuwe sensoren maken Amsterdam ArenA toekomstbestendig


  • Nieuwe sensoren maken Amsterdam ArenA toekomstbestendig

De Amsterdam ArenA krijgt een nieuw gebouwmanagementsysteem voor het management van de technische systemen in het stadion. Deze moet zorgen voor innovatievere ArenA, die minder energieverbruik heeft en waarbij onderhoud datagestuurd is. Daarvoor hebben BAM Bouw en Techniek en Honeywell een overeenkomst met de Amsterdam ArenA gesloten.

Met behulp van sensoren verzamelt dit gebouwmanagementsysteem data van de aangesloten apparatuur, die door BAM en Honeywell worden geanalyseerd. Op basis van data-analyse worden storingen vroegtijdig gedetecteerd, zodat onderhoud kan plaatsvinden voordat overlast ontstaat. De systemen van BAM Bouw en Techniek en Honeywell maken de Amsterdam ArenA tot een ‘flagship’ op het gebied van ‘data driven operation’, waarbij preventief, protocollair onderhoud plaats maakt voor predictief (voorspelbaar), datagestuurd onderhoud.

Energiebesparing

BAM Bouw en Techniek zal als hoofdaannemer voor alle techniek, met behulp van het nieuwe systeem, een kostenreductie realiseren voor het energieverbruik, onderhoud en facility management van het stadion. Honeywell levert en plaatst meet- en regelapparatuur en sensoren in het gehele stadion, inclusief de eerste fase van de nieuwbouw.

Duurzamer

Jaap Hazeleger, directeur BAM Bouw en Techniek: “Gebouwen en infrastructuur worden steeds meer een complex systeem van sensoren en technologie, met als doel bouwwerken duurzamer, efficiënter en comfortabeler te maken. Digitalisering gaat het bouwproces ingrijpend veranderen. Wij gaan de nieuwste technologieën zoals digitaal ontwerpen, modulair ontwikkelen en bouwen en het toekomstig onderhoud voorspellen met sensoren en big data in de Amsterdam ArenA toepassen.”

Internet of Things

John Brussel, algemeen directeur van Honeywell B.V.:‘Het nieuw te leveren gebouwmanagementsysteem zorgt mede voor connectiviteit voor data en het Internet of Things (IoT). Alle verzamelde data worden via het web gekoppeld aan het Outcome Based Services (OBS-)platform van Honeywell. Daarmee beschikt Amsterdam ArenA over het meest innovatieve platform dat wereldwijd beschikbaar is.’

Bron: BAM
Foto: Amsterdam ArenA

  • E-mail

permalink

Terug naar boven