Multifunctionele accommodatie met meerdere gebruikers


  • Multifunctionele accommodatie met meerdere gebruikers

Een multifunctionele accommodatie in Barendrecht krijgt meerdere gebruikers. Het gebouw huisvest onder andere basisschool De Hoeksteen en kinderopvang Eiland Marlyne. 

De locatie vraagt om een compacte MFA, met als uitdaging om voldoende licht en ruimtelijkheid te realiseren. Door de vlakken van het zadeldak ten opzichte van elkaar te laten verspringen, vond ontwerper en architect De Zwarte Hond de mogelijkheid om extra daglicht toe te laten treden. In combinatie met een goede oriëntatie ten opzichte van de zon zorgt een verticale strook met extra ramen voor een prettige extra lichtinval.

Meerdere gebruikers in MFA De Kruidentuin

 Extra daglicht werd gevonden door de vlakken van het zadeldak ten opzichte van elkaar te laten verspringen. Hierdoor ontstaat in de nok ruimte voor een verticale strook met extra ramen. In combinatie met een goede oriëntatie ten opzichte van de zon zorgen deze zogenoemde ‘Kuiven’ voor een prettige extra lichtinval. Twee vides zorgen ervoor dat dit daglicht diep het gebouw kan binnendringen.

Maatregelen voor toekomstbestendigheid

Er is de nodige aandacht voor duurzaamheid in de nieuwbouw. De projectpartners maken de keuze om te investeren in de relatief dure Hagemeister-baksteen en natuurstenen vensterbanken en waterslagen. Dat lag niet voor de hand met het beschikbare budget, maar door strategisch te besparen op andere onderdelen is een onderhoudsvrij ontwerp gerealiseerd. Gebruikers moeten de komende 30 jaar probleemloos van het gebouw kunnen genieten.  

Multifunctioneel

Een glazen wand met openslaande deuren zorgt ervoor dat de twee ruimtes gezamenlijk kunnen worden gebruikt of van elkaar kunnen worden afgesloten. Overdag wordt de sportkantine gebruikt als teamkamer voor de leerkrachten en later in de middag door de kinderen van de BSO om er te spelen. Het blok verspringt in hoogte zodat schoolkinderen aan de lage zijde koekjes kunnen bakken, terwijl de andere kant van het volume hoog genoeg is om aan te borrelen. In de avond sluit de deur de school af waardoor de sportaccommodatie zelfstandig kan opereren. Door de budgetten van sportvereniging en kinderopvang te combineren kon één groots ruimtelijk gebaar worden gerealiseerd. 

Bron: De Zwarte Hond

  • E-mail

permalink

Terug naar boven