Kantoren met label C stijgt in 2017 fors


  • Kantoren met label C stijgt in 2017 fors

Steeds meer kantoren hebben afgelopen jaar een groen energielabel gekregen, . Ten opzichte van augustus 2016 is het aandeel geregistreerde energielabels met C of beter gestegen met 71%. Het aantal afgemelde energielabels G t/m D steeg anderzijds met 40%. Een en ander blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

Dat wil nog niet zeggen dat het heel erg goed gaat, want uitdezelfde cijfers van RVO.nl blijkt dat ongeveer 80% van de kantoorgebouwen nog niet voldoet aan de voorgenomen norm van Energielabel C voor 2023. Ze zijn of energie-onzuinig of hebben (nog) geen energielabel. De eigenaren staan voor de taak eerst hun precieze energielabel te bepalen.

Wettelijke verplichting

Vanaf 2023 moeten kantoorgebouwen van meer dan 100 m² naar verwachting minimaal energielabel C hebben. Eind 2016 kondigde minister Blok van Wonen en Rijksdienst dit voornemen voor een wettelijke verplichting voor een minimale eis van Energielabel C aan. Het uitfaseren van kantoren met energielabel G, F, E en D moet een significante energiesparing opleveren. Daarmee komen de doelstellingen van het Energieakkoord een stap dichterbij.

Forse investering

Om aan een energielabel C-eis te voldoen moet er in totaal voor zo’n € 1 miljard aan energiebesparende maatregelen genomen worden. Dit berekende het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) eerder dit jaar. De investering verdient zich terug doordat er energie bespaard wordt. De maatregelen hoeven niet ingrijpend te zijn. Denk bijvoorbeeld aan energiezuinige verlichting of aan een energiezuinige ketel. Bovendien is energieinvesteringsaftrek voor een energielabelsprong mogelijk.

Bron: RVO.nl

  • E-mail

permalink

Terug naar boven