Transformatie koepelgevangenis Haarlem in beeld


  • Transformatie koepelgevangenis Haarlem in beeld

De voormalige koepelgevangenis van Haarlem wordt omgebouwd tot een totaal nieuwe bestemming.

Studeren, muziek maken, ontspannen wonen, dwalen door de hoven, een drankje drinken in het magistrale decor van de Koepel. De muren gaan letterlijk open en verwelkomen studenten én Haarlemmers. Met de komst van het kleinschalige University College Haarlem krijgt het koepelterrein een nieuw hart.

Eerder dit jaar heeft het Rijksvastgoedbedrijf, dat eigenaar was van de gevangenis, deze verkocht aan de gemeente Haarlem. Het pand wordt vervolgens doorverkocht aan de stichting Panopticon. Deze stichting heeft een plan klaarliggen om er restaurants, ateliers en een universitycollege te vestigen. Daarnaast is het de bedoeling een campus te bouwen waar circa 600 studenten een bacheloropleiding kunnen volgen.

Kleinschalige omgeving

Het autovrije gebied rond de koepel is groen en lommerrijk, waarmee een aantrekkelijke afwisseling gecreëerd wordt met de grote structuren van de Koepel en zijn bijgebouwen. Je vindt er zonnige terrassen, werk- en overlegplekken voor start ups en logeerplekken die gedurende het jaar onder meer plaats bieden aan vrienden en familie van studenten. Zo is dit nieuwe stukje centrum aantrekkelijk voor alle Haarlemmers.

Haarlem opent De Koepel from Beaumont Communicatie on Vimeo.

Bron: Open de Koepel

  • E-mail

permalink

Terug naar boven