Tandheelkundegebouw Nijmegen opent deuren


  • Tandheelkundegebouw Nijmegen opent deuren

De renovatie van het Tandheelkundegebouw van de Radboud Universiteit in Nijmegen is deze zomer gereed gekomen, net voordat het nieuwe collegejaar start. Het resultaat is een energiezuinig en duurzaam gebouw dat 70% minder energie gebruikt.

In het gerenoveerde gebouw zijn de opleidingen Tandheelkunde (Radboud Universiteit Nijmegen en Radboudumc) en Mondzorgkunde (Hogeschool Arnhem Nijmegen) ondergebracht die zich bezighouden met onderwijs, onderzoek en patiëntenzorg. 

Het gebouwencomplex is gerenoveerd omdat het niet meer voldeed aan de huidige eisen. Energiezuinigheid, duurzaamheid en comfortverhoging stonden centraal. Het gebouw is dan ook voorzien van innovatieve systemen die een reductie in energieverbruik van meer dan 70% realiseren ten opzichte van de oude situatie. De besparing wordt onder andere gerealiseerd door:

  • een nieuwe gevel ten behoeve van klimaatverbetering, uitstraling, duurzaamheid (triple glas);
  • goede zon- en lichtwering, inclusief daglichtafhankelijke verlichting bij behandelruimtes aan de zuidkant;
  • een Korte Termijn Energie Opslag: door het toepassen van een thermische waterbuffer van 80m3 wordt de inzet van de warmtepomp gemaximaliseerd en de inzet van koelmachines geminimaliseerd.
  • het vervangen van de volledige installatie (luchtbehandeling, verwarming, warmte- en koude- opwekking, noodstroom, hoofdverdeelkasten, verlichting, gebouwbeheersysteem, ontruimingsinstallatie etc.).

Deerns was verantwoordelijk in het ontwerpteam voor installatieontwerp en advies over duurzaamheid, bouwfysica en brandveiligheid. Naast deze maatregelen is een door Deerns ontwikkelde luchtbevochtigingstechniek toegepast (humidifree) waarbij door een combinatie van warmteterugwinning, adiabatische bevochtiging en regeltechniek lucht wordt bevochtigd.

Tandheelkundegebouw opent deuren

Gulden Feniks

Het Tandheelkundegebouw werd gekroond tot beste renovatieproject en ontving de Gulden Feniks. De Gulden Feniks bevordert duurzaam gebruik van de gebouwde omgeving.

Duurzaam Gebouwd Zorgvastgoed

Deerns spreekt tijdens de Duurzaam Gebouwd Zorgvastgoed seminars op 26 en 28 september. Meer informatie over deze seminars leest u op de website van DuurzaamGebouwd.nl. Inschrijven is volledig gratis.  

Bron: Deerns
Foto: Inbo

  • E-mail

permalink

Terug naar boven