Meest duurzame distributiecentrum staat in Waddinxveen


  • Meest duurzame distributiecentrum staat in Waddinxveen

Het duurzaamste distributiecentrum van Nederland is begin deze week officieel geopend. Het gaat om het zesde dc van Lidl, aan de A12 in Waddinxveen.

Lidl heeft 70 miljoen euro in het pand geïnvesteerd. Het resultaat is een BREEAM-certificaat ‘Outstanding’. De supermarktketen heeft daarvoor alles uit de kast getrokken qua duurzaamheid: warmte-koude opslag, ruim 4.000 zonnepanelen en LED- verlichting. Dit alles zorgt ervoor dat het gebouw en de bijbehorende kantoren functioneren zonder gebruik van fossiele brandstoffen. Een gasaansluiting is dan ook niet aanwezig.

Daarnaast wordt het regenwater dat wordt opgevangen in het dc, aan tuinders in de buurt gegeven. Het gaat 63 miljoen liter regenwater jaarlijks. Lidl plant 11.000 bomen, struiken en planten. “Het  grinddak is een ideale broedplek voor scholeksters”, licht Lidl verder toe. “Er zijn kasten voor vleermuizen en een nestpaal voor de ooievaar.”

Ook aan medewerkers is gedacht. “Bij de indeling van het gebouw staat een duurzame werkrelatie en het welzijn van de medewerkers voorop. Een uitstekende luchtkwaliteit en akoestiek, een gezond bedrijfsrestaurant en een open interieur met flexibele werkplekken zorgen voor een prettige en moderne werkomgeving”, aldus Lidl.

Het 52.000 vierkante meter grote dc moet in de toekomst zo’n honderd filialen in de Randstad gaan bevoorraden.

Bron: Lidl

  • E-mail

permalink

Terug naar boven