Transformatie markant kantoor Rivierstaete Amsterdam in volle gang


  • Transformatie markant kantoor Rivierstaete Amsterdam in volle gang

Het markante kantoorgebouw Rivierstaete aan de Amstel in Amsterdam wordt herontwikkeld tot een toekomstbestendig gebouw. MVSA Architects is verantwoordelijk voor het ontwerp van het nieuwe exterieur van Rivierstaete.

Rivierstaete, gelegen aan de rand van de Amsterdamse Rivierenbuurt, is eind jaren zestig gebouwd. Op een locatie met een fraaie geschiedenis, automobielfabriek Spijker produceerde hier van 1886 tot 1926 automobielen en koetsen waaronder de Gouden Koets, verrees in een kleine vier jaar tijd een icoon. Met acht verdiepingen, 27.700 m2 kantoorruimte en 357 parkeerplaatsen was Rivierstaete bij oplevering in 1973 het op dat moment grootste kantoorgebouw van Europa. Door de jaren heen heeft het gebouw aan tal van bedrijven onderdak geboden, waaronder General Electric en American Express.

Transparantie versterkt

Rivierstaete is een herkenbaar en onderscheidend gebouw dat een krachtige dynamiek combineert met transparantie. Het open en toegankelijke karakter van het gebouw wordt grotendeels bepaald door de transparante glasgevel waardoor het pand een enorme hoeveelheid extra lichtval krijgt en fantastische uitzichten biedt over de Amstel. De openheid wordt versterkt door de grote en zeer flexibel in te delen vloeroppervlakten. Deze accentueren de ruimtelijkheid van het gebouw en creëren een bijzondere ruimtebeleving. Bovendien wordt er door de aanleg van diverse terrassen op verschillende niveaus buitenruimten gecreëerd, waardoor de verbinding tussen binnen en buiten wordt vergroot.

Duurzaam

Het gebouw wordt duurzaam opgeleverd. Zo komt er een geavanceerd klimaatsysteem, die de in alle ruimtes aanwezige klimaatplafonds aanstuurt. Het lichtplan voorziet in energiezuinige verlichting met daglichtregeling en bewegingsdetectie. De energiezuinigheid wordt voortgezet in de beoogde WKO installatie en de toepassing van transparant HR++ zonwerend glas in de gevels. Nieuwe elektrische- en brandbeveiligingsinstallaties dragen bij aan een efficiënter gebruik van elektriciteit en gebruikersveiligheid. Dit alles leidt tot een zeer zuinig Energielabel A en de duurzaamheidsambitie BREEAM Very Good.

De daadwerkelijke realisatie is inmiddels in volle gang. Medio 2017 zal naar verwachting de gevel gereed zijn en de oplevering van het nieuwe Rivierstaete staat gepland voor het eerste kwartaal van 2018.

Bron: Rivierstaete

  • E-mail

permalink

Terug naar boven