Meest duurzame kantoorgebouw in Dordrecht Post120 gelauwerd


  • Meest duurzame kantoorgebouw in Dordrecht Post120 gelauwerd

Op woensdag 8 juni tijdens de PROVADA is een drie sterren BREEAM-NL certificaat uitgereikt aan het meest duurzame kantoorgebouw van de Drechtsteden: Post120.

De betonkolos waarin voorheen de telefooncentrales en het postkantoor van Dordrecht waren gevestigd, is veranderd in een uitnodigende blikvanger waar mensen met plezier wonen, werken en winkelen. Op de ideale locatie tussen station en binnenstad bevindt zich nu het meest duurzame kantoorgebouw van de Drechtsteden: Post120. Het is niet alleen gelukt Post120 zelf aan de hoogste duurzaamheidseisen te laten voldoen, ook het bouwproces en de omgeving hebben een groen goedkeuringsstempel gekregen. 

Nadat Post120 in december 2014 het driesterren BREEAM-ontwerpcertificaat Nieuwbouw en Renovatie al kreeg toegekend, is de samenwerking van Dudok Projectontwikkeling met Dam & Partners Architecten, aannemer transVORM en adviesbureau M3E nu door het DGBC bekroond met het definitieve certificaat: het driesterren Opleveringscertificaat Nieuwbouw en Renovatie. BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie is in Nederland hét keurmerk om nieuwbouwprojecten en grootschalige renovaties te beoordelen op duurzaamheidsprestatie. Daar waar 55% vereist is voor een 3 sterren certificaat, oftewel de status ‘Very Good’, heeft Post120 een score van 61,04 % behaald. De score is opgebouwd uit deelscores voor de verschillende duurzaamheidscategorieën. Met name in de categorieën transport, materialen, landgebruik & ecologie, management en afval scoort Post120 bijzonder goed. 

De drie sterren zijn onder andere behaald dankzij duurzaam energiegebruik in het pand, vertelde Marcel Schippers, directeur van Dudok Projectontwikkeling eerder op de site van Post120. “In Post120 vang een installatie restwarmte op om opnieuw te gebruiken. Ook belangrijk is een goed binnenklimaat. In het oude gebouw, toen het nog de telefooncentrale van Dordrecht was, kwam nauwelijks daglicht naar binnen. Nu wel, want we hebben grote, warmte werende ramen in de gevel aangebracht en ook daar krijgen we punten voor. Verder ligt Post120 vlakbij heel veel openbaar vervoer: naast het knooppunt voor bussen en op een paar minuten lopen van het treinstation.”

“Wat we zelf bijzonder vinden is dat we punten krijgen voor het in stand houden van de leefomgeving voor planten en dieren. Ook in de stad komen unieke soorten voor die niet mogen verdwijnen omdat iets wordt gebouwd of verbouwd. Planten en bloemen die we weghalen poten we opnieuw op een iets andere plek. Iets vergelijkbaars doen we voor dieren. Zo leven er bijzondere soorten vleermuizen in de buurt van het gebouw. Die komen nu Post120 klaar is, gewoon terug. Daar hebben we voorzieningen voor getroffen.”

Zelf beoordelen? Dat kan hier op de Happy Building Index.

Bron: Post 120/DGBC/Dudok

  • E-mail

permalink

Terug naar boven