Groene gevel maakt distributiecentrum Nike extra duurzaam


  • Groene gevel maakt distributiecentrum Nike extra duurzaam

Het Europese logistieke distribucentrum van Nike, in het Belgische Laakdal, is fors uitgebreid en vernieuwd. Het centrum kent volgens Nike de grootste groene gevel ter wereld, met een oppervlakte van meer dan 2.000 m2. Verder is alle energie afkomstig van onder andere zonnepanelen, windturbines en geothermie.

Het toegepaste gevelsysteem, LivePanel, bevat een zorgvuldig geselecteerd plantenassortiment met onder meer Alchemilla, Bergenia, Campanula, Geranium en Nepeta, in totaal een kleine 100.000 planten.

De reusachtige plantenwand voorziet in een geïntegreerd irrigatiesysteem dat permanent zorgt voor voldoende vocht en plantenvoeding. “De opdrachtgever eiste een duurzame groene gevel met zo min mogelijk  watergebruik. Na een uitgebreide inventarisatie van beschikbare systemen is er, in overleg met het architectenbureau,  gekozen voor LivePanel van Mobilane. Het minimale watergebruik, het relatief lage gewicht en de bewezen werking van het groene gevelsysteem in combinatie met de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding gaven de doorslag,” aldus Mobilane en BSI Bomenservice, die verantwoordelijk zijn voor levering en installatie & onderhoud.

Innovatief

De plantenwand is opgebouwd uit het modulaire LivePanel-systeem van Mobilane, leverancier van innovatieve groensystemen. De groene wand is niet grondgebonden en bevat in totaal 11.000 verwisselbare plantcassettes. Elke rij met cassettes wordt in een aluminium gootprofiel geplaatst dat tevens dient als waterbuffer. De planten in de cassettes worden automatisch van water voorzien door een capillair watergeefsysteem dat wordt aangestuurd door sensoren in de wand. Het innovatieve systeem is onderhoudsarm, lekvrij en ongevoelig voor storingen. Bij ontmanteling is de plantenwand volledig recyclebaar.

Groene gevel maakt distributiecentrum Nike extra duurzaam

Duurzaamheid

Daarnaast is bij zowel de bouw als in het gebruik van het distributiecentrum rekening gehouden met duurzaamheid. Volgens Nike gaat het om het meest geavanceerde en duurzame logistieke dc ter wereld. 99 procent van de inkomende containers worden via de binnenvaart over het Albertkanaal aangevoerd. Nike bespaart hierdoor jaarlijks 14.000 vrachtwagenritten uit van en naar het centrum.

Meer daglicht

Verder is er minder staal en beton voor de constructie gebruikt, omdat het nieuwe distributiecentrum is opgetrokken volgens het ‘rack supporting’-principe: de rekken maken deel uit van de dragende structuur. Ook is het distributiecentrum uitgerust met led lampen met bewegingssensoren en wordt veel gebruik gemaakt van daglichtsysteem voor meer daglicht in de hallen.

Groene gevel maakt distributiecentrum Nike extra duurzaam

Ten slotte komt alle energie uit duurzame, lokale bronnen. Zes windturbines produceren ter plaatse voldoende energie om vijfduizend gezinnen van stroom te voorzien; de zonnepanelen op het terrein bedekken een totale grootte van drie voetbalvelden.

Zelf beoordelen? Dat kan hier op de Happy Building Index.

Bron: Nike/Mobilane

 

  • E-mail

permalink

Terug naar boven