Studentencampus Stieltjesweg, Delft?


Studentencampus Stieltjesweg, Delft
Studentencampus Stieltjesweg, Delft
Studentencampus Stieltjesweg, Delft
Studentencampus Stieltjesweg, Delft
  • Locatie Delft
  • Oplevering Opgeleverd
  • E-mail

De nieuwe Studentencampus Stieltjesweg van de TU Delft is vorige week donderdag officieel geopend. Het project – ontworpen door RoosRos Architecten - bestaat uit de herbestemming van het voormalig kantoor van Deltares en de nieuwbouw van de toren. Samen vormen zij een studentencomplex van 30.000 m2 in het hart van de TU-wijk, tussen de faculteit Civiele Techniek en Technische Natuurwetenschappen.

In het project stond de student en zijn woonwens centraal. De mix van nieuwbouw én hergebruik geeft het project een specifiek karakter en een diversiteit aan woonvormen. In de 75m hoge toren zijn 525 zelfstandige studentenunits gerealiseerd. Het voormalige kantoorpand is herbestemd tot 186 kamers met eigen badkamer, verdeeld over 12 groepswoningen met gedeelde woonkamer en keuken. De TU heeft de wens om meer studenten óp de campus te laten wonen en dat wordt met de aanwezigheid van een supermarkt, koffiewinkel, (dag)horeca, wasserette en zelfs een kapper aantrekkelijk gemaakt. Deze functies ondersteunen naast de ruim 700 bewoners op de campus ook de studenten en medewerkers op de TU Delft.

Het herbestemde kantoorpand typeert zich door de lange entreeruimte met grootse robuuste betonnen portalen. Deze laten het karakter van het gebouw uit 1950 zien. In het ontwerp voor de renovatie is dit effect versterkt door de vloer tussen de begane grond en de eerste verdieping te verwijderen. Zo ontstond het 3 -laags hoog atrium.

In dit atrium zijn gemeenschappelijke ruimtes als blauwe abstracte volumes ingestoken. Aan weerszijden van het atrium lopen gangen en op de plek van de voormalige kantoren zijn nu de kamers gepositioneerd. Iedere kamer heeft een eigen badkamer, maar keuken en woonkamer worden gedeeld. Architecten Font Freide en Zwerus, die beiden in Delft studeerden, hebben hierop aangedrongen: “De typische studentenhuizen verdwijnen in veel nieuwbouwprojecten, maar daar is juist waar je het meest leert in je studententijd en waar je contacten voor je verdere loopbaan legt.” De voormalige opdrachtgever die het project en traject is aangegaan had niet voor niets de eis: ‘de architect van de nieuwbouw en renovatie moet zelf gestudeerd hebben op de TU en ervaring hebben in een studentenhuis.’

De constructie van de nieuwbouwtoren is zo ontworpen, dat het met diverse bouwsystemen kon worden gerealiseerd én dat de appartementen eenvoudig kunnen worden samengevoegd tot grotere, reguliere woningen. Dit is mogelijk door niet alle wanden tussen de appartementen dragend uit te voeren. In een hoofdstramien van zeven meter passen twee appartementen. Door deze te scheiden met een lichte wand, kunnen in de toekomst eenvoudig twee appartementen tot één groot appartement gemaakt worden. Waar de bovenbouw een wandenstructuur heeft, is voor de onderste twee bouwlagen juist gekozen voor een kolomstructuur. Hierdoor zijn de commerciële en techniekruimten van de onderste twee bouwlagen flexibel indeelbaar.

De hoogbouw zal binnenkort afgemaakt worden met het plaatsen van logo van de TU.

Bron: RoosRos Architecten 
Foto’s: Rene de Wit

Voeg uw eigen beoordeling toe

 

 

Terug naar boven