McDonald's, Rotterdam?


McDonald's, Rotterdam
McDonald's, Rotterdam
McDonald's, Rotterdam
McDonald's, Rotterdam
  • Locatie Rotterdam
  • Oplevering Opgeleverd
  • E-mail

De voormalige kiosk van McDonald's op de Coolsingel was ooit uitgeroepen tot lelijkste gebouw van Rotterdam. Mei architects and planners ontwierp een nieuw paviljoen met een uitstraling passend bij de Coolsingel en de rijke historische omgeving. Het paviljoen is wereldwijd gepubliceerd en wordt al de ‘The fanciest McDonald’s in the world’ genoemd.

In de plannen voor de herinrichting van de Coolsingel dienden alle bestaande paviljoens te verdwijnen. McDonald’s had op deze locatie echter nog erfpachtrecht tot 2044. Mei architects and planners kreeg daarom opdracht van McDonald’s om op de bestaande locatie een nieuw paviljoen te ontwerpen met passende allure. 

Het paviljoen is zó ontworpen dat het achtergelegen monumentale postkantoor weer zichtbaar is geworden. Met een compacte kern en een maximaal transparante glasgevel, waardoor de openbare ruimte als het ware doorloopt in de entreelobby.

Omdat McDonald’s 24/7 open is, is ook de verschijningsvorm in het donker belangrijk. Overdag is het gebouw uitnodigend voor het winkelend publiek, ’s avonds straalt het gebouw voor het uitgaanspubliek. Net als de historische gebouwen in de directe omgeving is het paviljoen voorzien van een rijk bewerkte gevel. Er is gekozen voor goudkleurig aluminium: chique, hufterproof én duurzaam.

De gevelbeplating is geperforeerd en werkt als een soort ‘voile’, met hartvormige perforaties die een feestelijke mensenmenigte verbeelden. De nutsvoorzieningen en verkeersregelkasten zijn geïntegreerd in deze gevel, waarbij verlichting achter de gevelplaten zorgt voor een verhoogde sociale veiligheid.

De balie en de open keuken zijn ingericht op de begane grond. Een stalen wenteltrap - uit één stuk - leidt vanuit de lobby naar het restaurantgedeelte op de eerste verdieping. Vanaf hier heeft de bezoeker een prachtig weids uitzicht op de Coolsingel.

Het gebouw is in een zeer korte bouwtijd van twee maanden gerealiseerd. Dit was mogelijk door een zeer goede voorbereiding en uitwerking in details, en de maximale inzet van alle betrokken partijen. Het gebouw is opgebouwd als staalskelet op de bestaande fundering van de oude kiosk. De aannemer heeft dag en nacht doorgewerkt, de constructeur heeft een vrijwel geheel kolomloze constructie uitgewerkt, de glasleverancier heeft ruim 6 meter hoge, maximaal ontkleurde glaspanelen geleverd en de leverancier van de gevelplaten heeft een afbeelding vertaald naar unieke geperforeerde gevelpanelen.

Het gebouw is door Mei als het ware ‘ontmacdonaldiseerd’. Als McDonald’s onverhoopt vertrekt van deze locatie, is het paviljoen eenvoudig door een andere eigenaar te betrekken.

Voeg uw eigen beoordeling toe

 

 

Terug naar boven