Biotech Center DSM, Delft?


Biotech Center DSM, Delft
Biotech Center DSM, Delft
Biotech Center DSM, Delft
Biotech Center DSM, Delft
Biotech Center DSM, Delft
  • Locatie Delft
  • Oplevering Opgeleverd
  • E-mail

Chemie- en biotechnologiebedrijf DSM heeft in Delft een nieuw, hypermodern biotechnologie center in gebruik genomen. Het nieuwe center, Lab 6 geheten, vervangt het huidige Beijerinck-laboratorium uit 1984. Dat is te klein, verouderd en in uiteenlopende opzichten niet meer aan de eisen en behoeften van deze tijd voldoet. Het nieuwe gebouw kent een hoge mate van daglichtontvangst.

Lab 6 is door architectenbureau Cepezed strak en zo compact mogelijk ontworpen en kent een scherpe scheiding tussen de kantoor- en laboratoriumfuncties. Het gebouw heeft een constructieve opzet met grote overspanningen, zodat de vloervelden zo min mogelijk kolommen hebben en zeer flexibel zijn in te delen. Het hart van het gebouw is aan laboratoriumzijde gereserveerd voor een stabiliserende kern met schachten en installaties, geflankeerd door functies als opslag en apparatuurruimten, die weinig daglicht behoeven. Aan de kantoorzijde bevat het gebouwhart een atrium met onder meer een volglazen panoramalift.

Om medewerkers een hoge mate van daglichtontvangst te laten genieten, zijn de werkplekken georganiseerd langs de verticaal gelede gevels met een open-gesloten verhouding van 2:1 en glas van vloer tot plafond. Ook de grote vrije hoogte van niet minder dan 3,20 meter draagt bij aan de daglichtontvangst. Op plaatsen waar vanwege het specifieke onderzoek dat er plaatsvindt de voorkeur uitgaat naar minder daglicht, is de open-dicht verhouding 1:1. Daarnaast is een strak gedetailleerde binnenzonwering gecombineerd met luchtafzuiging in de gevel geïntegreerd.

Met het center vergroot DSM de capaciteit van biotechnologisch onderzoek en ontwikkeling van toepassingen in voeding en voedingsmiddelen, diervoer, bio-brandstoffen, farma en biobased materialen. De voltooing van het nieuwe biotechnologiecenter is onderdeel van DSM’s investeringsprogramma van €100 miljoen in uitbreiding van onderzoek en ontwikkelingsfaciliteiten in Nederland dat in 2013 is gestart. Het center huisvest het breedst mogelijke gamma aan biotechnologiespecialisaties onder één DSM-dak. In dit innovatiecluster bouwen meer dan 400 onderzoek- en ontwikkelingsexperts voort op een solide traditie van meer dan 150 jaar fermentatie en biotechnologische innovatie in Delft.

Bron: Cepezed/DSM
Foto: Cepezed / Joep Jacobs / Horizon Photoworks

Voeg uw eigen beoordeling toe

 

 

Terug naar boven