Tijdelijke rechtbank, Amsterdam?


Tijdelijke rechtbank, Amsterdam
Tijdelijke rechtbank, Amsterdam
Tijdelijke rechtbank, Amsterdam
Tijdelijke rechtbank, Amsterdam
Tijdelijke rechtbank, Amsterdam
  • Locatie Amsterdam
  • Oplevering Opgeleverd
  • E-mail

Deze tijdelijke rechtbank is gebouwd met eerder gebruikte materialen. Zo zijn onder meer kanaalplaten uit sloopgebouwen hergebruikt voor realisatie van het vloersysteem. Na afloop van de gebruiksperiode – en dat is over vijf jaar - is het gebouw in zijn geheel herbruikbaar op een andere locatie.

Deze circulariteit was een belangrijke eis van opdrachtgever Rijksvastgoedbedrijf. Deze zet hoog in op het voorkomen van afval en het maximaliseren van de restwaarde van het gebouw.

Met een Design, Build, Maintain & Remove (DBMR)-opdracht is het gebouw gerealiseerd door consortium dpcp – een combinatie van Du Prie bouw & ontwikkeling en ontwikkelaar cepezedprojects. Het ontwerp is vervaardigd door cepezed in samenwerking met cepezedinterieur.

De nieuwbouw op het terrein van het bestaande Parnascomplex aan de Parnassusweg vormt de tijdelijke rechtbank. Een groot deel van de rechtspraak vindt doorgang tijdens de vijf jaar dat op hetzelfde perceel een nieuwe permanente herhuisvesting wordt ontwikkeld. Het interim-karakter van het gebouw doet echter geenszins afbreuk doen aan de representativiteit en kwaliteit betreffende zaken als outillage, complexe logistiek, akoestiek, comfort en veiligheid.

Het gebouw is goed aanpasbaar aan de gebruikers en laat mogelijkheden tot steeds ander gebruik door steeds andere bewoners. De aanpasbaarheid is tot het uiterste doorgevoerd; het gebouw is zelfs niet meer aan een plek gebonden. Om het gebouw zo aanpasbaar en circulair te maken is het als een kit of parts ontworpen en even makkelijk te monteren als demonteren en remonteren. Jacqueline Cramer sloot haar openingstoespraak dan ook af met de wens om over vijf jaar daadwerkelijk bij de demontage van het Tijdelijke Rechtbank aanwezig te zijn waarna het gebouw weer een nieuwe toepassing en gebruiker zal krijgen.

Voeg uw eigen beoordeling toe

 

 

Terug naar boven