The Couch, IJburg?


The Couch, IJburg
The Couch, IJburg
The Couch, IJburg
  • Locatie Amsterdam
  • Oplevering Opgeleverd
  • E-mail

The Couch, clubhuis van tennisclub IJburg in Amsterdam-Oost, is een iconisch en (multi-)functioneel gebouw met opvallend krommende vorm en rodeoranje gravel-kleur. Het fungeert als middelpunt van de vereniging en omvat een lange open ruimte met kleedkamers en kantine. Het dak, 7 meter omhoog krommend, vormt een informele tribune voor de hele club.

The Couch is een ontwerp door MVRDV voor Tennisclub IJburg waarin een clubhuis en tribune worden gecombineerd om zo een zo efficiënt mogelijk gebruik van ruimte te realiseren. Het gebouw is gevestigd op een smal stuk grond met aan de ene kant uitzicht op de tennisbanen en aan de andere kant uitzicht op het water van het IJ. De dakvorm van het clubhuis kromt omhoog waardoor een 7 meter hoge informele tribune wordt gevormd en uitzicht biedt aan 200 toeschouwers op het center court. Het gebouw is gerealiseerd met behulp van een betonschaal waardoor het dak de grote dynamische belasting kan dragen van een enthousiaste menigte. De constructie van het gebouw was door de dubbel gekromde vorm van het dak een gecompliceerde onderneming, het in meerdere richtingen golvende dakvlak vereiste een zeer gedetailleerde uitvoering van de gewenste boogvormen.
Het was een uitdaging om de verschillende functies in het ontwerp te combineren en te realiseren. Er moest rekening gehouden worden met de beperkingen van het terrein; de smalle strook land met het water aan de ene kant en de tennisbanen aan de andere kant maakten de realisatie van het project gecompliceerd en vereisten een lang bouwproces. 
De club streeft een toegankelijke uitstraling na. Naast dat het 365 dagen open moet kunnen zijn voor het tennispubliek zijn er geen scheidslijnen voor de niet tennissende IJburger. Iedereen, jong en oud, moet zich welkom voelen in het park. Geen besloten club maar een ontmoetingsplek voor alle IJburgers. Deze openheid is ook terug te zien in het open dynamische ontwerp van het clubhuis. Het gebouw omvat een lange lichte ruimte met veel raampartijen en aan de beide uiteinden facilitaire voorzieningen. 
Het interieur van het clubhuis is bekleed met FSC gecertificeerd hout, waarmee de betonnen constructie van het gebouw wordt bedekt. Aan de zuidkant van het gebouw is de glazen gevel oppervlakte gereduceerd waardoor het gebouw in de zomer koeler blijft. De thermische eigenschappen van het beton en het hout zorgen voor een zeer efficiënt energieverbruik. In de zomer wordt het gebouw op een natuurlijke wijze geventileerd wat onderdeel uitmaakt van de ambitieuze duurzaamheidsstandaard van dit project.

Voeg uw eigen beoordeling toe

 

 

Terug naar boven