4e Gymnasium, Amsterdam?


4e Gymnasium, Amsterdam
4e Gymnasium, Amsterdam
4e Gymnasium, Amsterdam
4e Gymnasium, Amsterdam
  • Locatie Amsterdam
  • Functie Schoolgebouw
  • Oppervlakte 8.577 m² zelfstandig gymnasium, 1.057 m² fietsenstalling m2
  • Oplevering Opgeleverd
  • E-mail

Het 4e Gymnasium in Amsterdam is het eerste energieneutrale Gymnasium in Amsterdam geopend. De energieneutrale school biedt plaats aan 800 leerlingen met een curriculum voor kunstzinnige- en culturele vorming, met name op het gebied van film. Het innovatieve nieuwe schoolgebouw, ontworpen door Paul de Ruiter Architects, speelt in op een nieuw educatief aanbod en faciliteert naast reguliere leslokalen een atelier, een filmzaal, een theater en een laboratorium. Het 4e Gymnasium dient als voorloper voor de verdere ontwikkeling van de Houthavens tot levendige, energieneutrale stadswijk.

Het 4e Gymnasium gaat mee in de duurzame ambitie van de Houthavens. Zo is het schoolgebouw aangesloten op de warmtelevering in de Houthavens, daarnaast worden betonkernactivering, hoogwaardig drievoudig glas en zonnepanelen toegepast voor een efficiënte energiehuishouding. Het gebruik van natuurlijk buitenlicht en intelligente ventilatie optimaliseert een gezond binnenklimaat waardoor het schoolgebouw officieel geclassificeerd is tot Frisse School.

Het onderwijsgebouw is onderverdeeld in drie horizontale zones. In de plint bevinden zich de entree en het openbaar programma. Via de hoofdentree wordt het atrium bereikt. In het atrium ‘hangen’ verschillende leerpleinen en balkons, die via gangen verbonden zijn met de lokalen. De les- en werkruimten zijn verdeeld over de eerste en tweede verdieping. De bovenste verdieping biedt ruimte aan een volwaardige sportzaal en een groot dakterras, de sportzaal wordt middels een aparte opgang ook buiten schooltijd door sportverenigingen en de buurtbewoners gebruikt.

Voeg uw eigen beoordeling toe

 

 

Terug naar boven