Oude textielfabriek, Tilburg?


Oude textielfabriek, Tilburg
Oude textielfabriek, Tilburg
Oude textielfabriek, Tilburg
  • Locatie Tilburg
  • Oplevering Opgeleverd
  • E-mail

De AaBe fabriek in Tilburg wordt getransformeerd tot winkelcentrum. Hierdoor is het vanaf het eerste moment een bijzonder winkelcentrum. De monumentale muren, schoorsteen en sheddaken zijn behouden gebleven, wat de monumentale sfeer onderstreept in een moderne jas.

De AaBe (Adolf van den Bergh) wollenstoffen- en wollendekenfabrieken, was een textielfabriek in Tilburg die bestond van 1929 tot 2008. Het was de laatste textielfabriek in Tilburg die zijn deuren moest sluiten. Ten tijde van het faillissement werkten 38 mensen in de fabriek.

Begin 2013 heeft Rialto Vastgoedontwikkeling de voormalige stoffenfabriek gekocht, om het in drie fasen te transformeren tot een eigentijds winkelcentrum. Het totale project omvat circa 30.000 m² bruto vloeroppervlak en zo’n 730 parkeerplaatsen.

De AaBe is een Rijksmonument. Dat betekent dat de Rijksdienst voor Industrieel Erfgoed een belangrijke rol speelt bij de transformatie van het fabriekspand. Het oudste deel, met zijn typische sheddaken, dateert uit 1930. De daken blijven behouden. De ramen, die alleen het licht uit het noorden doorlaten, zorgen voor een plezierige sfeer, goed werklicht en koelte in de zomer. Maar hoever ga je dan? Moeten de ramen volledig worden gerestaureerd of mogen ze ook worden nagebouwd met nieuwe materialen? Schipper: “Hier hebben we moeten kiezen voor vervanging; 8 km dakrestauratie was eenvoudigweg te kostbaar.”

Ook de robuuste, monumentale gang die de gebouwen verbindt en toegang geeft tot de werkkamers, was onderwerp van gesprek. De staalconstructie blijkt nog in uitstekende staat te verkeren en wordt alleen gereinigd. Het metselwerk in de gang wordt hier en daar aangeheeld, maar blijft voor het overgrote gedeelte in de oorspronkelijke staat. Zo onderstreept het de monumentale sfeer. De toegangen tot de winkels krijgen grote, zinken schuifdeuren en de oude steunen aan het metselwerk fungeren in de nieuwe bestemming als ophangelement voor reclameborden.

“Er zijn ook gedeeltes gesloopt”, erkent Schipper, “maar deze zijn met respect weer nieuw gebouwd. Zo zijn de nieuwbouwgedeeltes aan weerszijden van het gebouw opgetrokken in een passende steen. Als een soort boekensteunen ondersteunen deze het monument.” De discussie over de 50 m hoge schoorsteen verloopt vlot. De toren is een landmark in Tilburg en wordt van top tot teen gerestaureerd.

In het vernieuwde fabriekspand kunnen Tilburgers en anderen nu al naar hartenlust shoppen. Schipper: “Winkelen in een schitterend gerestaureerd pand biedt zoveel toegevoegde waarde.” Medio 2017 wordt de derde fase – en daarmee het totale AaBe Retailpark – opgeleverd.

Voeg uw eigen beoordeling toe

 

 

Terug naar boven