Energieneutraal gemeentehuis Nieuwerkerk eerst duurzaam gedemonteerd


  • Energieneutraal gemeentehuis Nieuwerkerk eerst duurzaam gedemonteerd

Het nieuwe gemeentehuis Zuidplas aan het Raadhuisplein in Nieuwerkerk aan den IJssel wordt energieneutraal. Na oplevering krijgt dit gemeentehuis een BREEAM-NL excellent certificaat. Daar ondertekenden Daan de Haas, wethouder gemeente Zuidplas en Durk van Loon, commercieel directeur Heembouw Rotterdam ondertekenden samen het contract op het kantoor van de Dutch Green Building Council (DGBC) in Rotterdam.

Het project start met het duurzaam demonteren van het huidige gemeentehuis in Nieuwerkerk aan den IJssel. Dat wordt circulair aangepakt om de verspilling van grondstoffen tot een minimum te beperken. De nieuwbouw zorgt voor een jaarlijkse besparing van circa € 100.000,- op de totale huisvestingslasten. De energiekosten gaan drastisch omlaag en de onderhoudskosten worden minder.

Sociaal bijzonder

Het project is ook op sociaal gebied bijzonder te noemen. Heembouw Rotterdam en haar strategische partner Lomans Installatietechniek zetten op de realisatie van het project een aantal mensen (o.a. uit de gemeente Zuidplas) in die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt en bieden hen hiermee de kans werkervaring op te doen. Een voorbeeld hiervan is de cappuccinobar in de publieke ruimte, die door verstandelijk gehandicapten wordt gerund.

Van vier locaties naar één

Het ontwerp is van Kraaijvanger Architects en beslaat 3.457 m2, verdeeld over 3 verdiepingen. Het nieuwe gemeentehuis voegt vier locaties samen tot één locatie aan het Raadhuisplein. De gemeente Zuidplas verkocht het voormalige raadhuis van Moordrecht in 2012, is bezig met de herontwikkeling van het oude gemeentehuis in Zevenhuizen en stoot locatie De Saffier in Nieuwerkerk aan den IJssel af na de oplevering van het nieuwe gebouw. Door de centralisatie bevinden zich in de toekomst de raadsactiviteiten, publiekszaken, trouwlocatie en ambtelijke organisatie onder één dak.

Vleermuizen

Heembouw start voor de zomer van 2018 met het project. Dit heeft o.a. te maken met een kraamverblijf van twee vleermuizen waardoor pas in het tweede kwartaal in 2018 kan worden gedemonteerd. Het project wordt opgeleverd in het tweede kwartaal van 2019.

Bron: Heembouw

  • E-mail

permalink

Terug naar boven