Duurzaam sporten in Wageningen


  • Duurzaam sporten in Wageningen

Aan de westrand van Wageningen, tussen Marijkeweg en Lawickse Allee, wordt een nieuwe, duurzame sportaccommodatie gerealiseerd. Overdag wordt dit het domein van bewegingsonderwijs, ’s avonds en in het weekend die van Korfbal Vereniging Wageningen. Multifunctioneel dus, geschikt voor een brede mix aan binnen- en buitensporten.

De sporthal rust op een plint van donker betongranulaat, duurzaam gewonnen uit restbeton. Daarboven verrijst een machtige ‘stalen doos’, functioneel en representatief. Een grote luifel nodigt de bezoeker uit om via de ‘stepping stones’ entree te maken. De luifel loopt daar naar het buitenterras bij de sportvelden en geeft het gebouw een herkenbare uitstraling.

Zuiver bouwvolume

Alle functies zijn compact georganiseerd zodat een zuiver bouwvolume ontstaat, met een zo gunstig mogelijke verhouding tussen vloer- en geveloppervlak. Algemene functies bevinden zich in de plint, horeca op eerste verdieping en aansluitend de sportvloer met nevenfuncties.

Gesloten grondbalans

Kenmerkend voor dit project is de gesloten grondbalans: alle afgegraven grond is teruggebracht in de plint. Zo ontstaat een natuurlijk talud met een groen karakter gecreëerd. Bovendien draagt dit bij aan verschaling van de bouwmassa en vormt het een buffer tegen graffiti op de gevel.

Circulair bouwen

Bij de bouw wordt uitgegaan van kale producten die uit enkele grondstoffen bestaan. Alle toegepaste materialen en producten worden vastgelegd in een materiaalpaspoort, zodat er altijd grip is op hoe iets wordt hergebruikt. Hierdoor gaat geen energie verloren bij het scheiden van producten en zijn deze eenvoudig vervangbaar en dus ook makkelijk herbruikbaar. Qua energie wordt het complex zelfvoorzienend: geen gasaansluiting maar juist ‘all electric’.

Tweedehands fietsrekken

De voetprint van circulair bouwen blijft niet alleen bij het gebouw, maar ook daarbuiten. Bestaande materialen worden waar mogelijk hergebruikt, zoals betonpuin voor de plint. Ook bezoekers worden meegenomen in het duurzame karakter van de accommodatie, want de fietsenrekken zijn tweedehands en van verschillen typen en kleuren. Dat zorgt voor een heldere kernboodschap: het gaat niet alleen om gezond sporten nu, maar ook om een gezonde ecologische voetafdruk in de toekomst.

Langgekoesterde wens

Voor KV Wageningen kan de bouw niet snel genoeg gaan. Voorzitter Gertjan van Leeuwen: ‘Als sinds de fusie van vijf jaar geleden is het een grote wens om naar één accommodatie te verhuizen; die langgekoesterde wens gaat hiermee in vervulling. We kunnen niet wachten om de prachtige binnen- en buitenaccommodatie in gebruik te nemen.’

Bron: Lichtstad Architecten

  • E-mail

permalink

Terug naar boven