Woningcorporatie trekt huurders in Almere over streep voor zonnepanelen


  • Woningcorporatie trekt huurders in Almere over streep voor zonnepanelen

Woningcorporatie De Alliantie heeft bij een proefproject in Almere op ruim zevenhonderd sociale huurwoningen zonnepanelen neergelegd. De woningcorporatie wist 60% van de huurders te overtuigen dat in ruil voor hogere servicekosten ze nu onderaan de streep geld over. Dit omdat hun energiekosten omlaag zijn gegaan.

De Alliantie is een groot voorstander van het duurzaam opwekken van zonne-energie. Gebiedscoördinator Bianca Themen: “Zonnepanelen zijn goed voor het milieu én voor de portemonnee van onze huurders. Maar liefst zestig procent van de bewoners die we hebben benaderd, heeft gebruik gemaakt van ons aanbod”, aldus Themen, die rept van een succes.

Meer zonneprojecten

De Alliantie heeft het project inmiddels geëvalueerd door de deelnemers op een aantal punten te vragen naar hun mening. Op de vraag wat de reden was om mee te doen, antwoordde twee derde zowel de eigen besparing als het milieu. “Het is een win-win situatie. Voor de huurders lagere energiekosten en de Alliantie straks in de top drie van milieuvriendelijkste woningcorporaties!”, zegt een van de bewoners hierover. De enquête laat verder zien dat de Alliantie wordt aangemoedigd om door te gaan. “En dat is precies wat we gaan doen. We gaan meer zonnepanelen plaatsen in Almere én onze andere regio’s”, zegt Themane in een reactie hierop.

Verbeterpunten

Over het algemeen zijn de bewoners blij met de geboden kans, en tevreden over de zonnepanelen en begeleiding tijdens het proces. Een van deelnemers concludeert dat het een “prima plan is om ook huurders te kunnen laten meegenieten van zonne-energie”.

Er zijn ook verbeterpunten, met name door de korte periode waarin de panelen eind 2016 zijn aangebracht. In het voortraject gaat het dan met name om het goed inlichten van bewoners over wat er gaat gebeuren, wanneer en hoe, zodat zij weten wat ze kunnen verwachten.

Handleiding

Wanneer de zonnepanelen eenmaal op het dak liggen, is vooral behoefte aan informatie over wat de bewoner zelf nog moet doen, bijvoorbeeld richting de energieleverancier, en een duidelijke handleiding. Deze laatste twee punten heeft de Alliantie direct kunnen oppakken door hier duidelijkheid over te geven in een brief en naast de handleiding een handige sticker met de belangrijkste tips mee te sturen.

Bron: De Alliantie

  • E-mail

permalink

Terug naar boven