Ambitieuze klimaatplannen in Rotterdam en Den Haag


  • Ambitieuze klimaatplannen in Rotterdam en Den Haag

Zowel Rotterdam als Den Haag hebben onlangs ambitieuze plannen gepresenteerd om hun stad klimaatbestendiger te maken. Rotterdam gaat jaarlijks gemiddeld 8.000 wonigen aardgasvrij maken, zodat in 2050 de stad aardgasvrij is. Terwijl Den Haag inzet duurzame bouw en mobiliteit om zo ‘Parijsproof’ te worden.

Van de Rotterdamse gebouwen wordt 80% verwarmd door aardgas. Ook ligt 80% van de stad onder zeeniveau. De overgang naar aardgasvrij draagt bij aan een duurzame energievoorziening in Rotterdam. Eerder dit jaar ondertekende de gemeente ook al de Green Deal Aardgasvrije wijken.

11 partijen aangehaakt

Daarom heeft de gemeente Rotterdam vorige week met elf partijen afgesproken jaarlijks gemiddeld 8.000 woningen vaan het aardgas af moeten. “In 2050 zijn de huizen in Rotterdam goed geïsoleerd, koken we elektrisch en verwarmen we onze gebouwen met elektriciteit of collectieve warmte. We gebruiken geen aardgas meer, maar duurzamere bronnen.”

Een grote, ingrijpende opgave noemt de gemeente Rotterdam het dan ook, en daarom zijn liefst 11 partijen aangehaakt:  Eneco, Havensteder, Nuon, Warmtebedrijf Rotterdam, Stedin, Vestia, Woonbron, Woonstad Rotterdam, Ressort Wonen, gemeente Rotterdam en het ministerie van Economische Zaken.”

Haags klimaatpact

In Den Haag hebben raadsleden van liefst 8 partijen in de raad een Haags klimaatpact gesloten. Het gaat om PvdA, GroenLinks, D66, Haagse Stadspartij, Partij voor de Dieren, CDA, VVD en ChristenUnie/SGP

De partijen willen in de coalitieperiode 2018-2022 een stevige bijdrage leveren om de 1,5-gradendoelstelling uit het klimaatakkoord van Parijs te behalen. “We streven er naar om in 2030 klimaatneutraal te zijn. Daarvoor presenteren we met deze meerderheid in de raad duidelijke maatregelen ter inspiratie voor de verkiezingsprogramma’s en de coalitie-onderhandelingen van volgend jaar”, stelt PvdA-raadslid Lobke Zandstra.

Het zogenoemde Haags klimaatpact van acht verschillende partijen is volgens hen uniek. Niet eerder zijn zoveel politieke partijen op hoofdlijnen het met elkaar eens geworden over hun inzet richting de verkiezingen en de periode daarna. Het akkoord geeft tientallen punten ter vermindering van de CO2-uitstoot in Den Haag.

In het Haags klimaatpact staan veel maatregelen waarmee de gemeente toewerkt naar de doelstellingen uit het klimaatakkoord. Arjen Kapteijns (GroenLinks): “Al het gemeentelijk vastgoed wordt klimaatneutraal en er komt een fonds om rendabele duurzaamheidsinvesteringen te versnellen. Daarnaast gaan we de stad allereerst inrichten op voetgangers, fietsers en het openbaar vervoer. Met dit plan werken we echt integraal aan de duurzaamheidsambities in Den Haag.

Parijs-akkoord

Vorig jaar stemden 200 landen, waaronder Nederland, in met het klimaatakkoord van Parijs. Daarmee heeft Nederland zich gecommitteerd aan het streven dat de aarde niet verder opwarmt dan 1,5 graad. Dennis Groenewold van D66: “Meer dan de helft van de CO2-uitstoot komt uit stedelijk gebied. Het halen van de doelstelling van Parijs hangt daarom sterk af van hoe de steden daarmee omgaan. Wij streven naar een stevig klimaatbeleid door de gemeente Den Haag dat aansluit bij de 1,5 graad-doelstelling en dat leidt tot een toekomstbestendige stad.”

Om de klimaatdoelstellingen te halen is meer nodig dan alleen de inspanningen van de gemeente. Er moet goed samengewerkt worden met bewoners en organisaties in de stad. “Om ‘Parijsproof’ te worden zal er voor iedereen iets veranderen. Maar samen gaat het ons lukken”, zegt Joeri Oudshoorn van de Haagse stadspartij.

Bron: Gemeente Rotterdam/PvdA Den Haag

  • E-mail

permalink

Terug naar boven