Oude locomotiefloods in Tilburg krijgt nieuwe bestemming


  • Oude locomotiefloods in Tilburg krijgt nieuwe bestemming

In de Spoorzone Tilburg is vorige week het startsein gegeven voor de bouw van de LocHal. De LocHal krijgt een nieuwe bestemming met de vestiging van een stadsbibliotheek en diverse lokale instellingen die gelieerd zijn aan erfgoed en kennisontwikkeling.

In opdracht van de Gemeente Tilburg ontwierp het team van CIVIC architects, Braaksma & Roos architecten, Arup en Inside Outside een nieuw publiek gebouw. Binnen de contouren van de industriële locomotiefloods zal de LocHal plaats bieden aan een stadshal met een groot forum, werkplekken, conferentiezalen, expositieruimtes, een bibliotheek, een muziekzaal en een horecafunctie.

Open en productief

Het ruimtelijk ontwerp sluit aan bij het idee van een open en productieve werkplaats. Want behalve ‘kennis halen’ gaat het bij de LocHal om ‘kennis maken’ en co-creatie. Dit gebeurt op het traplandschap, en in publieke werkplaatsen en ateliers met geheel eigen sfeer, die verspreid door het gebouw liggen en die het functioneren van de organisaties, de collectie en exposities organiseren.

Uitwisseling van kennis en informatie

Het gebouw vervult een pioniersfunctie in de ontwikkeling van het 75ha tellende Tilburgse spoorzonegebied en zal aan alle vier de zijden publieke routes en plekken verbinden en activeren. De ligging in het openbaar vervoersknooppunt en de transparantie naar het spoor verleent de locatie een aanzuigende werking voor de uitwisseling van kennis en informatie op schaal van het gehele stedelijke netwerk.

Flexibel en comfortabel klimaat

Het gebouw wordt plaatselijk en adaptief geconditioneerd voor divers gebruik. De open stadshal krijgt een tussenklimaat passend bij de functie als overdekt forum, zitplekken op de trap worden verwarmd en gekoeld en kantoren hebben een eigen subklimaat. Zo wordt een flexibel en comfortabel klimaat gecreëerd met behoud van de monumentale schil.

In een intensief co-creatie traject hebben de bureaus Civic Architects, Braaksma & Roos en Inside-Outside het architectonisch ontwerp gemaakt. Arup leverde alle overige adviesdiensten. Binx heeft het project als Engineer & Construct opgepakt. Bibliotheek Midden-Brabant heeft Mecanoo aangetrokken om de inrichting van de bibliotheek te verzorgen. Naar verwachting wordt de LocHal in 2018 voor de Tilburgers opengesteld.

Bron: Arup

  • E-mail

permalink

Terug naar boven