Groen dak voor oud V&D-pand Buikslotermeerplein in Amsterdam


  • Groen dak voor oud V&D-pand Buikslotermeerplein in Amsterdam

Een nieuw ontwerp voor het oude V&D-pand aan het Buikslotermeerplein in Amsterdam is de eerste stap naar een levendiger en aantrekkelijker winkelgebied. Het pand wordt getransformeerd tot een multifuntioneel en volwaardig onderdeel van winkelcentrum Boven ’t Y en biedt ruimte aan vijf winkels en een sportruimte.

Door de vernieuwing van het pand worden bestaande winkels uitgebreid, zoals de H&M. Daarnaast zullen ook nieuwe winkels zich in het centrum gaan vestigen. Het zijn winkels die een mooie toevoeging vormen  op de aanwezige winkels, zoals onder andere Lidl en So Low.

Groen dak

Ook wordt op het dak een sportcentrum toegevoegd: Fit for Free, op de tweede verdieping van het gebouw. De etage biedt tegelijkertijd ruimte voor een terras en een groen dak. Het verzorgd ingerichte dak zorgt voor een fijn aanzicht voor mensen die vanaf een hoger gebouw neerkijken op het pand. Bij de opbouw wordt gebruik gemaakt van een ander soort gevelmateriaal om een duidelijk onderscheid te maken tussen sport- en winkelfunctie.

Bouw gestart

In drie maanden tijd heeft Urban Climate Architects in opdracht van  Urban Interest, de nieuwe eigenaar van het pand,  van een eerste idee een uitvoerbaar bouwplan gemaakt. Er is inmiddels al gestart met de sloopwerkzaamheden. In de planvorming is qua uitstraling rekening gehouden met toekomstige ontwikkelingen voor de rest van het winkelgebied in Amsterdam-Noord zoals de bouw van de bioscoop.

De bestaande constructie van het pand blijft intact bij het nieuwe ontwerp en er wordt een stalen constructie toegevoegd. Die stalen elementen zullen zowel binnen als buiten goed zichtbaar zijn omdat de nieuwe gevel er als een tweede huid overheen wordt geplaatst. 

Transparant

De nieuwe centrale ingang is een van de plekken waar de originele structuur van het pand goed te zien gaat zijn omdat er hoge rechthoekige ramen voor worden geplaatst. Door deze transparante aanpak krijgt de entree een uitnodigend en open karakter. Onderdeel van de entree is een nieuw trappenhuis waarmee bezoekers naar de winkels in de kelder en op de eerste verdieping kunnen gaan. De stalen draagbalken die hier zichtbaar zullen zijn, zorgen voor een eerlijk, robuust en ambachtelijk effect. De twee winkels op de begane grond zijn via de winkelstraat bereikbaar.

Opening september 2017

Al enige tijd gaan er geruchten de ronde omdat er al wordt gewerkt in het pand en het gebied is afgezet met bouwhekken. De werkzaamheden richten zich op het strippen van het gebouw om het gereed te maken voor de transformatie. Nu de vergunning onherroepelijk is geworden zullen de werkzaamheden direct worden doorgezet en is het de bedoeling dat er omstreeks september 2017 een mooi nieuw complex kan worden onthuld.

  • E-mail

permalink

Terug naar boven