PD Testlab: innovaties testen in innovatief gebouw bij TU Delft


  • PD Testlab: innovaties testen in innovatief gebouw bij TU Delft

Op het binnenterrein van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft staat sinds kort het Delft Product Development (PD) Lab. Het voorbeeld van innovatief bouwen biedt de komende jaren onderdak aan onderzoek naar nieuwe realisatietechnieken. Studenten en onderzoekers kunnen er bovendien kennismaken met de praktijk van alledag volgens het principe 'leren door te maken'.

Alle elementen van het tijdelijk bouwwerk op het Delftse faculteitsterrein zijn met de computerfrees perfect op maat gemaakt. Daardoor passen ze in elkaar als Legostenen. Dat maakt foutloos bouwen mogelijk. Het acht meter hoge gebouwtje bestaat uit kant-en-klare wand- en vloerelementen. Ze zijn vervaardigd uit OSB plaat en een tussenlaag van isolatiemateriaal. De buitenzijde is afgewerkt met aluminium beplating en ramen met dubbelglas.

Alle onderdelen zijn met een computerfrees tot op een halve millimeter nauwkeurig op maat gemaakt – inclusief de mes- en groefverbindingen. Daardoor gaat het bouwen snel en accuraat, met minimale afvalproductie. “Je kunt in principe iedere vorm maken, digitale technieken maken mass customization mogelijk”, zegt ontwerper Pieter Stoutjesdijk. “Dat kan voor een revolutie in de bouw zorgen.” Een bouwwerk als het PD lab is een re-montabel concept. Stoutjesdijk schat dat het na enige oefening in pakweg een week is op te bouwen.

Biobased

Het gebruik van hout en milieuvriendelijk geproduceerde OSB-plaat maakt het PD testlab een biobased product. De gevel is circulair. De aluminium beplating is recyclebaar, de elementen van het vliesgevelsysteem zijn ook in hun geheel herbruikbaar in een volgend bouwwerk. Sommige elementen zijn eerder gebruikt voor een paviljoen op de Bouwbeurs 2017.

Leerfabriek voor onderzoekers en studenten

Het PD Lab is een leerfabriek waarin studenten en onderzoekers aan den lijve ondervinden hoe de praktijk van de theorie kan verschillen. Dat helpt om tot een beter ontwerp te komen.

Behalve de onderzoekers die het project leiden, werkten zo'n dertig van studenten mee aan de bouw van het lab. In de komende maanden zijn er wekelijks nieuwe groepjes studenten te vinden. Zij voeren straks vervolgonderzoeken uit met specifieke producten. Het gaat bijvoorbeeld om experimenten met innovatieve gevel-, zonwering- en installatieoplossingen. Omdat het gebouw is uitgevoerd als een modulair systeem, is het relatief eenvoudig om eventueel aanpassingen te maken voor specifieke producttests.

Digitaal bouwen

De productinnovaties die worden getest zijn vooral gericht op digitaal bouwen, circulariteit en energiebesparing, vertelt onderzoeker Tillmann Klein. “Er wordt vaak gezegd dat de bouwwereld conservatief is, maar ze doet wat mogelijk is. Wij willen hier de beschikbare mogelijkheden uitbreiden.” Bijvoorbeeld door het vervolmaken van verbindingen tussen bouwkundige elementen. Dat kan de herbruikbaarheid van demontabele standaardelementen vergroten. Het draagt ook bij aan het streven naar circulariteit.

Subsidie

Het PD lab blijft tenminste een jaar staan. Het fungeert in die tijd als lab en als onderkomen voor 4TU Bouw. Het project is gefinancierd met een 4TU Bouw ‘Lighthouse’ subsidie in samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven en Universiteit Twente. Kosten van het project bedragen €100.000,-. De helft daarvan komt voor rekening van 4TU, de andere helft wordt gedragen door industriële partners.

Opening

Op 12 mei vindt vanaf 15.00 uur de opening plaats in de Oostserre op de faculteit Bouwkunde. Na een korte reeks lezingen zal het Product Development Test Lab officieel geopend worden. Meer informatie over de opening volgt binnenkort.

Bron: Bouwkunde TU Delft

  • E-mail

permalink

Terug naar boven