Rotterdams gebouw krijgt warmtewerend glas


  • Rotterdams gebouw krijgt warmtewerend glas

Om energie te besparen komen in het hoofdkantoor van logistiek maritiem dienstverlener Samskip in Rotterdam 229 speciaal gelaagde glazen panelen.

Dit zogeheten SR-IR-glas zorgt er in dit geval voor dat dubbelglas tripleglas wordt. “We noemen dit een klimaatraam”, vertelt Wil van der Wal, eigenaar van glasproductenleverancier Innovative Facility Solucions (IFS). “Dit blokkeert de infraroodstralen voor 95%, waardoor de U-waarde daalt en de isolatiewaarde dus stijgt. Het glas laat het daglicht dus volledig door.”

Montage voor eind 2016

De totale benodigde oppervlakte is zo’n 548 m2. Deze week wordt zo’n 200 m2 gemonteerd, de rest volgt dit jaar nog. “Hoewel we ook een fabriek in Nootdorp hebben, producten we het glas vooral uit economische redenen elders”, zegt Van der Wal. "In dit geval zal Samskip in onze opdracht het transport verzorgen."

Duurzaam en verantwoord omgaan met omgeving

Na 10 jaar onderzoek en testen geldt het Rotterdamse pand als eerste gebouw, waar dit glas wordt toegepast. Dit is te danken aan vastgoedadviesbureau CBRE. “We zijn er trots op dat we dit gebouw hebben kunnen verduurzamen zonder installatietechnische aanpassingen”, vertelt Addy van Zoelen, technisch manager van CBRE. “Als energiebesparende maatregelen of verduurzaming van een object een reductie in servicekosten teweeg kunnen brengen, is dit niet alleen gunstig voor de huurder maar ook voor de eigenaar. Wij kunnen alleen succesvol blijven als we duurzaam en verantwoord met onze omgeving omgaan.”

10 jaar gegarandeerd 4 graden kouder

IFS garandeert dat dit glas de komende 10 jaar zorgt voor een temperatuurdaling van ten minste 4 graden. “We zijn tot deze garantieperiode gekomen dankzij de samenwerking met Vabi Software, dat een nauwe band heeft met TNO. Deze periode geldt ook voor onze liquid version, de SRM 35 en SRM 35+”, zegt Van der Wal. “Deze is inmiddels toegepast in de Keniaanse steden Mombassa en Nairobi. Samskip is het eerste pand dat het SR/IR-glas krijgt.” De implementatie van dit glas is te danken aan de samenwerking tussen huurder Samskip, investeerder Nexus Real Estate, IFS en CBRE. 

Foto: Hoofdkantoor Samskip in de Waalhaven in Rotterdam (Foto: Google Maps)

  • E-mail

permalink

Terug naar boven