Noorderparkbad krijgt Amsterdamse architectuurprijs


  • Noorderparkbad krijgt Amsterdamse architectuurprijs

Het meeste duurzame zwembad van Nederland, althans volgens de vakjury, het Noorderparkbad in Amsterdam Noord, heeft de Amsterdamse Architectuur Prijs 2016 gewonnen. Vorige week hebben de Architekten Cie. en de gemeente Amsterdam, respectievelijk de architect en de opdrachtgever van het zwembad hebben de prijs in ontvangst genomen.

Dat gebeurde tijdens het Architectenbal in het W Hotel in Amsterdam, waar de winnaar liefst twee keer naar voren mochten komen om de gouden medailles in ontvangst te nemen. Want zowel de vakjury als de publiekjury koos voor het Noorderparkbad uit in totaal 10 genomineerden. Sinds vorig jaar namelijk kent de A.A.P. naast de vakjury ook een publieksjury.

De vakjury heeft veel respect voor het meest duurzame zwembad van Nederland dat in opdracht van de gemeente Amsterdam is gebouwd. “De gevels zijn eigentijds vormgegeven terwijl het metselwerk ook verwijst naar de stijl van de Amsterdamse School in de omliggende buurt. Door verlaagde plafonds en een houten constructie is ook de akoestiek aangenaam.”

Regengordijn

De publieksjury wijst op het duurzame karakter van het nieuwe zwembad. “Een ingenieus regengordijn van gebreid staal zorgt ervoor dat hemelwater gerecycled kan worden in het bad en het gordijn breekt de gevel. Bij vorst wordt het een wit gordijn. Veel zonnepanelen maken het gebouw tot het duurzaamste van Nederland en dat wil wat zeggen voor een altijd warm zwembad.”

De Amsterdamse Architectuur Prijs (A.A.P.) is een initiatief van Architectuurcentrum Amsterdam, en is nadrukkelijk een prijs voor architect én opdrachtgever. De prijs wordt uitgereikt aan het gebouw dat volgens een jury als beste wordt gezien van alle bouwprojecten die in 2015 binnen de gemeentegrenzen van Amsterdam zijn opgeleverd.

Bron: Arcam

  • E-mail

permalink

Terug naar boven