Verbetering binnenklimaat door ionisatie


  • Verbetering binnenklimaat door ionisatie

Een gezond binnenklimaat stond centraal bij de revitalisatie van het kantoor van Rabobank Eindhoven-Veldhoven aan de Kronehoefstraat in Eindhoven. “Sinds de renovatie zijn luchtkwaliteitsklachten verdwenen en wordt het energiegebruik voor klimatiseren gehalveerd.”

Het is duidelijk dat servicemanager Albert Hoogers van Rabobank Eindhoven-Veldhoven enthousiast is over de renovatie van het centraal gelegen pand. Toepassing van ionisatie heeft de kwaliteit van het binnenklimaat verbeterd.  Meer dan duizend gebouwen wereldwijd zijn op deze manier al voorzien van een verbeterd binnenklimaat, waaronder kantoorpanden, zorgvastgoed, hotels en vliegvelden. Een internationaal succes, en sinds de introductie twee jaar geleden ook in Nederland.

De ionisatietechniek van ionair zorgt voor de actieve vermindering van vluchtige organische stoffen, bacteriën, schimmels en fijnstof in het binnenklimaat. De lucht wordt daardoor veel zuiverder en dus ook gezonder. Dit Rabobank-gebouw heeft dan ook een opmerkelijk goede luchtkwaliteit.

Betere luchtkwaliteit voor gebruikers

“Wij kwamen met deze technologie in contact tijdens een studiereis naar Zwitserland”, vertelt Ploos Energieverlening-directeur Joost Ploos van Amstel. “Daar maakten we kennis met projecten waar ionisatie met succes wordt toegepast en ervaarden we wat een betere luchtkwaliteit met gebruikers doet. Rabobank vroeg ons om een rapport van de bevindingen”, meldt Ploos van Amstel.

In het vroegste stadium van de renovatie en de ambitieformulering keek de bank naar veranderingen op het gebied van inrichting en kleursetting. Al snel volgde de overtuiging dat er veel meer veranderd moest worden. “Ook op het gebied van binnenklimaat was een grondige verbetering nodig. We hebben Ploos Energieverlening gevraagd hoe je vanuit MVO en duurzaamheid een beter binnenklimaat kunt creëren.”

Verbetering binnenklimaat door ionisatie

Anders kijken naar een gebouw

Voor ionair-directeur Jeroen Posthumus is het duidelijk dat de mensen het grootste kapitaal binnen gebouwen zijn. “Wij kijken daardoor anders naar een gebouw. In het gebouw van Rabobank Eindhoven-Veldhoven werken bijna 300 medewerkers, dan weet je dat je voor bijna € 10 miljoen aan assets in het gebouw hebt. We noemen het geen personeelskosten, maar assets, omdat mensen het belangrijkste middel voor je bedrijfsvoering vormen.”

Hoogers lacht: “Ons planon-systeem bevat na de upgrade praktisch geen klachten meer. Posthumus vindt het mooi om te horen dat de klachten over het binnenklimaat zijn verdwenen. “Een betere luchtkwaliteit kun je rechtstreeks koppelen aan een hogere arbeidsproductiviteit en lager ziekteverzuim. Voor ionair draait het erom gebouwen te maken die meer geven aan de mens, waardoor medewerkers zich prettiger voelen. In publicaties als die van het World Green Building Council lees je terug dat negentig procent van je gebouwexploitatie je arbeidskapitaal is en dat een betere interne luchtkwaliteit kan leiden tot 8 tot 11% arbeidsproductiviteitsstijging. Een investering in een gezond binnenklimaat is daarom eigenlijk vanzelfsprekend.”

Uitgebreid aandacht in Duurzaam Gebouwd Magazine 32

In het aankomende Duurzaam Gebouwd Magazine (uitgave 32) besteden we uitgebreid aandacht aan de gerealiseerde energiebesparing en het verbeterde binnenklimaat van het kantoor van Rabobank Eindhoven-Veldhoven. Dit magazine ontvangt u begin december en kunt u daarnaast online bekijken op Duurzaamgebouwd.nl.

  • E-mail

permalink

Terug naar boven