Centercourt Brightlands, Geleen8.5


Centercourt Brightlands, Geleen
Centercourt Brightlands, Geleen
Centercourt Brightlands, Geleen
Centercourt Brightlands, Geleen
Centercourt Brightlands, Geleen
Centercourt Brightlands, Geleen
Centercourt Brightlands, Geleen
Centercourt Brightlands, Geleen
Centercourt Brightlands, Geleen
 • Locatie Geleen
 • BREEAM Very Good
 • Oplevering Opgeleverd
 • E-mail

Kennisontwikkeling draait om samenwerken. Daarom bundelen bedrijfsleven, overheid en onderwijsinstellingen in Nederland de krachten in de zogeheten triple helix. Die formule leidt tot zeer succesvolle innovatiemilieus, die van groot belang zijn voor de Nederlandse economie. De Brightlands Chemelot Campus in Geleen is zo’n succesvol innovatiemilieu. Met de opening van Center Court, dat werd ontworpen door Ector Hoogstad Architecten, is hier opnieuw een belangrijke stap gezet: vanaf nu beschikt de Campus over een breed scala aan hoogwaardige voorzieningen in een uitnodigend, toegankelijk en representatief hart.

Brightlands, DSM, Maastricht University, Chemelot Ventures, en Chemelot Innovation & Learning Labs zijn de vaste bewoners van het gebouw, dat daarnaast open staat voor gebruikers van omringende complexen en bezoekers van buitenaf. Diverse restaurants, congres- en vergaderzalen, laboratoria, sportruimten, kantoren en winkels bieden gemak en comfort. Pal naast het historische centrale laboratoriumgebouw en omringd door prachtige bomen heeft Ector Hoogstad Architecten een écht campusgebouw ontworpen: uitnodigend, transparant en open, zowel naar binnen als naar buiten. Het biedt een aangename sfeer die in het teken staat van ontmoeting – gepland én toevallig – en uitwisseling. Want dat is de essentie van dit gebouw: het stimuleren van kruisbestuiving en wederzijdse inspiratie tussen verschillende gebruikers.

Een noordelijke en een zuidelijk hoofdentree geven directe toegang tot de centrale hal of experience centre in het hart van het gebouw. Rondom de hal liggen horecavoorzieningen zoals de espressobar, het campusrestaurant en een grand café. Allemaal beschikken ze over goed op de zon georiënteerde royale terrassen. De onderste verdieping bevat daarnaast een meeting area met daar omheen een vergadercentrum. Op de tweede verdieping ligt een multifunctioneel auditorium, gekoppeld aan  een hoge foyer met uitzicht over de campus. Op de tweede en derde verdieping liggen alle onderwijs- en onderzoeksruimten van Universiteit Maastricht en CHILL en op de bovenste verdiepingen bevindt zich de activiteit gerelateerde kantooromgeving van het DSM Innovation Center. Onder maaiveld liggen een multifunctionele sportzaal en een bezoekersparkeergarage. Door te werken in ontwerpsessies met de verschillende gebruikersgroepen zijn allerlei kansen voor onderlinge synergie gevonden, die direct in het ontwerp zijn vertaald.

De vorm van het gebouw bestaat uit twee contrasterende volumes. Hun verstrengeling symboliseert de belangrijkste functie van het Center Court: verbinding en ontmoeting. Het ene volume bestaat uit horizontale donkere lagen van verschillende steenachtige materialen met elk hun eigen textuur, refererend aan het mijnbouwverleden op de locatie. Het andere is juist regelmatig verticaal verdeeld en uitgevoerd in licht gekleurd metaal en glas. Om de toegankelijkheid en de relatie met zowel park als omliggende campusgebouwen te optimaliseren zijn er entrees op de begane grond én op de eerste verdieping, waar de royale terrassen als verhoogd maaiveld die op de omgeving aansluiten door middel van brede tribunetrappen, die ook als zitplek kunnen dienen bij buitenevenementen.

Onder begeleiding van de Brink Groep (bouwmanagement) is in het Building Information Model integraal samengewerkt met Adviesbureau Tielemans (constructeur), Huygen (installatie adviseur), DPA Cauberg Huygen (bouwfysica) en Hospitality Design (horecavoorzieningen). De ambitieuze ontwerpplanning voor dit complexe project is gehaald: het structuurontwerp, voorontwerp, definitief ontwerp én bestek zijn in negen maanden gerealiseerd. Ector Hoogstad Architecten ontwierp ook het volledige interieur, in nauw overleg met de diverse gebruikersgroepen: de vaste en losse inrichting van alle bijeenkomstruimten, het vergadercentrum, de kantooromgeving van de campusorganisatie en de volledige laboratoriuminrichting.

Center Court is een duurzaam gebouw: BREEAM-NL drie sterren (Very Good). Het energiegebruik is laag, onder meer door de compacte hoofdvorm en toepassing van een lage-temperatuurverwarmingssysteem met klimaatplafonds. De opwarming achter de glazen zuidgevel wordt beperkt door de toepassing van een ‘Hollandse klimaatgevel’ met ventilatie tussen de binnenzonwering en het glas. Waar mogelijk zijn gerecyclede of hernieuwbare, biobased materialen toegepast. Het gebouw heeft een hoge toekomstwaarde: het is ruimtelijk, licht en tijdloos; zorgvuldig gedetailleerd en duurzaam gematerialiseerd. Het gebouw is door een afgewogen mix van verschillende ruimten en sferen zeer flexibel te gebruiken. De grote daglichttoetreding, uitstekende luchtkwaliteit, prettige akoestiek en behaaglijke ruimtetemperatuur zorgen voor een gezonde en aangename werkomgeving.

Voeg uw eigen beoordeling toe

Ingezonden beoordelingen

 • 8

  licht en open

  Ingezonden door elisabeth op 17-02-2017  |  verblijf september 2016 voor Zakelijke bespreking

  Bereikbaarheid:7
  Veiligheid:8
  Binnen-lucht:7
  Toegankelijkheid:8
  Temperatuur:8
  Licht:10
  Geluid:8
  Catering:8
  Schoonmaak:8
  Ontvangst:8

  Google+  Facebook  LinkedIn  Twitter

 • 8.9

  Fantastisch gebouw om in te werken

  Ingezonden door Thomas op 17-02-2017  |  verblijf februari 2017 voor Dagelijks werk

  Bereikbaarheid:8
  Veiligheid:10
  Binnen-lucht:8
  Toegankelijkheid:10
  Temperatuur:8
  Licht:9
  Geluid:9
  Catering:10
  Schoonmaak:7
  Ontvangst:10

  Google+  Facebook  LinkedIn  Twitter

 • 8.7

  Center Court is een prettig gebouw om te werken. Het doet wat het moet doen, namelijk ontmoeting stimuleren. Doordat die ontmoeting niet ten koste gaat van een goede werkomgeving is de optimale combinatie gevonden.

  Ingezonden door Erwin op 16-02-2017  |  verblijf februari 2017 voor Dagelijks werk

  Bereikbaarheid:8
  Veiligheid:10
  Binnen-lucht:9
  Toegankelijkheid:9
  Temperatuur:8
  Licht:9
  Geluid:9
  Catering:8
  Schoonmaak:8
  Ontvangst:9

  Google+  Facebook  LinkedIn  Twitter

Voeg uw eigen beoordeling toe

 

 

Terug naar boven