Wiebengacomplex, Groningen?


Wiebengacomplex, Groningen
Wiebengacomplex, Groningen
Wiebengacomplex, Groningen
Wiebengacomplex, Groningen
Wiebengacomplex, Groningen
Wiebengacomplex, Groningen
  • Locatie Groningen
  • Oplevering Opgeleverd
  • E-mail

In Groningen is onlangs de eerste fase van de renovatie en uitbreiding van het Wiebengacomplex opgeleverd. Het rijksmonumentale Wiebengacomplex gebouw huisvest de Academie voor Gezondheidsstudies en de Academie voor Verpleegkunde van de Hanzehogeschool Groningen.

Het complex werd in 1922 gebouwd naar ontwerp van Jan Gerko Wiebenga en voldeed niet meer aan de huidige eisen van ruimtelijkheid, duurzaamheid en klimaat. DP6 architectuurstudio en Bierman Henket architecten hebben op het binnenterrein een nieuw, aardbevingsbestendig hart voor het schoolgebouw uit 1922 ontworpen. Door het hart ruimtelijk en overzichtelijk te maken, krijgt het gebouw een meer open en licht karakter, passend bij de sfeer van de hedendaagse gezondheidsacademies.

De nieuwbouw stimuleert het samenwerken in “skills labs” op een centrale plek in het complex. Het nieuwe hart dat zo ontstaat, creëert korte lijnen naar de werkomgevingen in de bestaande vleugels, nodigt uit tot ontmoeting en toont het samenwerken over de hele breedte van de zorgketen. De uitbreiding voegt zich op vanzelfsprekende wijze in het ontwerp van Wiebenga: parallelle lijnen van symmetrische bouwvolumes, gegroepeerd rond een centrale as.

De nieuwbouw is één van de eerste aardbevingsbestendige gebouwen in Nederland. Betonnen kolommen en stalen “slender walls” bieden een sterke, maar flexibele constructie. De composiet gevel kan sterke vervormingen opnemen, waardoor het gebouw een uitslag van 20 centimeter kan opvangen. De modulaire gevel biedt een flexibele envelop voor het steeds veranderende onderwijsprogramma. Het gebruik van geprefabriceerde elementen zorgt ervoor dat er snel en schoon gebouwd kan worden, waardoor het onderwijs tijdens de uitvoering kan door blijven gaan.

Het totale complex is uitgewerkt in een BIM-model, waarbij het toekomstige beheer een belangrijke rol speelt. Om een betrouwbaar model te krijgen is de bestaande situatie met een “point cloud” ingescand. Gedurende de bouw van het nieuwe hart bleef de bestaande bebouwing van het Wiebengacomplex in gebruik. Om te zorgen voor minimale overlast is gebruik gemaakt van prefab elementen en worden de bouwwerkzaamheden gefaseerd uitgevoerd. De uitbreiding op de vroegere binnenplaats is in september 2016 in gebruik genomen; de renovatie van het oorspronkelijke gebouw wordt in 2017 opgeleverd.

Bron: DP6

Voeg uw eigen beoordeling toe

 

 

Terug naar boven