Nieuwe ambachten passen naadloos in Oude Ambachtschool Tot 2021


  • Nieuwe ambachten passen naadloos in Oude Ambachtschool Tot 2021

De oude ambachtsschool is een markant gebouw in Apeldoorn aan de Molenstraat Centrum, hoek Stationsstraat. Voor vrijwel alle Apeldoorners een goede bekende. Als laatste was het ROC Aventus er gehuisvest. Er werden vroeger vooral handambachten bijgebracht, zoals timmerman, elektriciën of loodgieter. Na jarenlang leegstand is het nu omgetoverd tot een modern bedrijfsverzamelgebouw. En tot veler tevredenheid want op de Happy Building Index krijgt het gebouw van zijn gebruikers een 8,8, goed voor een plek in de top 10.

De oude ambachtsschool is een markant gebouw in Apeldoorn aan de Molenstraat Centrum, hoek Stationsstraat. Voor vrijwel alle Apeldoorners een goede bekende. Als laatste was het ROC Aventus er gehuisvest. Er werden vroeger vooral handambachten bijgebracht, zoals timmerman, elektriciën of loodgieter. Na jarenlang leegstand is het nu omgetoverd tot een modern bedrijfsverzamelgebouw. En tot veler tevredenheid want op de Happy Building Index krijgt het gebouw van zijn gebruikers een 8,8.

Nadat in 2007 door de verhuizing van Aventus een einde kwam aan het gebruik stond de school jaren leeg. In 2013 vroeg de gemeente De Kabath vastgoedbeheer of zij mogelijkheden zag in het pand. Dat leidde tot brainstormsessies en nieuwe concepten om ambachten in Apeldoorn weer een plaats te geven. Voortvarend van start om de geschatte periode van tot het jaar 2021 te overbruggen met een goede invulling.

Naadloos overeen

Op 1 januari 2014 ontving De Kabath de sleutel en heeft in samenspraak met de gemeente Apeldoorn een bloeiend bedrijfsverzamelgebouw rondom het thema ‘ambachten’ tot stand gebracht. “De eerste presentatie van onze ideeën bij de gemeente volgde een paar weken later”, vertelt Rijn Platteel van de Kabath op de eigen website. “Daaruit bleek de exploitatietermijn niet overeen kwam met de terugverdientijd van de benodigde investeringen. Er was geen verwarming in het pand, er was sprake van achterstallig onderhoud, alarm- en brandmeldinstallaties ontbraken. Maar er bleek wel ‘common ground’; een aantal ideeën van ons kwam naadloos overeen met wensen van de gemeente, bijvoorbeeld de sloop van het oude ROV Aventus en de aanleg van een park. De gemeente heeft toen de exploitatietermijn verlengd en na een paar maanden intensief onderhandelen zijn formeel op 1 januari van start gegaan.”

Warmtepompen

In minder dan 6 maanden waren de verschillende units grotendeels verhuurd. Dat het pand de bestemming centrumdoeleinden heeft en de gemeente het omliggende braakliggende terrein tijdelijk tot stadspark heeft getransformeerd helpt, maar De Kabath heeft voor eigen rekening en risico aanzienlijke investeringen in het pand gedaan.

Het gehele pand is voorzien van lucht-lucht warmtepompen om de afzonderlijke units te kunnen verwarmen. Daarnaast is het schilderwerk binnen aangepakt, het pand is voorzien van diverse nieuwe buitendeuren en de brand- en alarminstallatie is geheel vernieuwd.

Horeca

De kers op de taart is de komst van horeca onderin het pand. Begin december vorig jaar is het concept Heerlijk Lokaal begonnen. Vanaf 8 uur kan iedereen er op werkdagen terecht voor een vers ontbijtje. Daarna is het tijd voor koffie, wat lekkers en de lunch. Drie horeca-ondernemers, tweelingbroers Peter en Dirk van der Valk en Ivo Kelava, willen van Heerlijk Lokaal een ontmoetingsplek en broedplaats maken voor creatieve Apeldoornse geesten.  En daarmee komt de wens uit die Rein Plateel van de Kabath vorig jaar nog uitte: “Mijn grote wens is dat er nog een horecaondernemer durft in te stappen die ook de innerlijke mens, de ondernemers in Tot2021 en Apeldoorn weet te verbinden.”

HBI

Ook op de Happy Building Index (HBI) is de renovatie van de oude Ambachtschool tot Tot21 goed gewaardeerd. Het behoort met een gemiddeld cijfer van 8,8 tot de top 10 van de HBI. De Happy Building Index is een etalage van écht duurzame gebouwen. Dit zijn gebouwen waar gebruikers graag in willen vertoeven, die mensen met elkaar in contact brengen en die gebruikers inspireren om het beste uit hun zelf te halen. Kortom, gebouwen die gebruikers gelukkig maken. Dit gevoel van geluk wordt vergroot door gebouwaspecten zoals een goed binnenklimaat, daglichttoetreding en horeca- en groenvoorzieningen in en om de gebouwen. En de wetenschap dat het gebouw het milieu zo weinig mogelijk belast. 
Tot2021 zelf beoordelen? Dat kan hier op de Happy Building Index.

  • E-mail

permalink

Terug naar boven