Rijkskantoor Knoop in Utrecht ondergaat duurzame renovatie


  • Rijkskantoor Knoop in Utrecht ondergaat duurzame renovatie

Op dinsdag 21 juni is het officiële startsein gegeven voor de herontwikkeling van rijkskantoor De Knoop in Utrecht. Het Rijksvastgoedbedrijf, de gemeente Utrecht en het consortium RCreators luidden op symbolische wijze de start van de bouw in door te assisteren bij het aanbrengen van de boorput.

Het verouderde complex ondergaat een duurzame herontwikkeling tot rijkskantoor. Het project behelst de combinatie van gedeeltelijke sloop, renovatie, herontwikkeling en uitbreiding van de voormalige Knoopkazerne te Utrecht tot een gecombineerd kantoor- en vergadercentrum van circa 30.000 m2 bruto vloeroppervlak (bvo) voor de Rijksoverheid. Een atrium verbindt het vergadercentrum en de getransformeerde Knoopkazerne. Uitgangspunt is zo min mogelijk te slopen en zoveel mogelijk te hergebruiken.

Het consortium RCreators, bestaande uit Stukton, Ballast Nedam en Facilicom, heeft Deerns betrokken bij deze duurzame herontwikkeling voor het ontwerp van alle technische installaties (werktuigbouwkundig-, regeltechnisch-, elektrische en beveiligingsinstallaties), bouwfysica en als duurzaamheidsadviseur. Deerns heeft hierbij rekening gehouden met de belevings-, gebruiks- en toekomstwaarde van het complex. Tevens heeft Deerns RCreators ondersteuning geboden op het gebied van een gedetailleerdere uitwerking van alle installaties voor het verkrijgen van het aanvangscertificaat van het Rijksvastgoedbedrijf.

De herontwikkeling van rijkskantoor De Knoop is een PPS-project en maakt onderdeel uit van het masterplan Utrecht voor de vernieuwing van het centrum (CU2030). Na de ingebruikname in 2018 start de exploitatiefase met een looptijd van twintig jaar.

Bron: Deerns

  • E-mail

permalink

Terug naar boven