Lector Pen: ‘Mensen trekken steeds meer naar de stad’


  • Lector Pen: ‘Mensen trekken steeds meer naar de stad’

De komende maanden besteedt HappyBuildingIndex.nl aandacht aan de 10 verschillende categorieën, waarop gebruikers hun beoordeling kunnen geven. Met als eerste: bereikbaarheid.

In de top-10 van de Happy Building Index staan zes gebouwen uit de Randstad. Op het gebied van de bereikbaarheid is dat logisch, vindt lector vastgoed Cees-Jan Pen aan Fontys Hogescholen. Hij ziet namelijk een trek naar de stad. “Mensen krijgen een steeds grotere drang om naar levendige omgevingen te gaan met kwaliteit (groen), uitstraling en duurzaamheid”, legt hij uit. “Naar stadcentra en de Randstad.”

Panden met meerdere functies populairder

In die stadscentra stijgt de populariteit van panden die meerdere functies combineren, blijkt uit de ranglijst. Dit zijn gebouwen, waarin mensen bijvoorbeeld kunnen wonen, werken en recreëren. Zo behalen De Pyth in Utrecht en The Edge in Amsterdam een 8,5 als beoordeling en Tot2021 in Apeldoorn krijgt zelfs een 8,9. “Dit soort gecombineerde locaties hebben de toekomst”, denkt Pen. “Mengvormen in gebouwen worden steeds interessanter. Mensen zoeken graag stadscentra op en deze multifunctionele gebouwen intensiveren de manier waarop mensen steden benutten. Zogeheten monolocaties worden minder interessant.”

Transportsector zoekt buitengebied op

Gebieden buiten centra zijn geen geschikte locaties meer voor kantoren, merkt hij. “Leegstaande kantoren in gebieden buiten stadscentra langs snelwegen kunnen beter worden gesloopt, als ze 1 à 2 jaar leeg staan. Die zijn waardeloos, want niemand wil zich hierin vestigen. Ondernemingen zoeken graag de bedrijvigheid op en buiten stadscentra ontbreekt die.” Hierbij geldt de logistieke sector als uitzondering, want hierbij speelt transport een belangrijke rol. “Vooral de as Tilburg-Eindhoven-Venlo ontwikkelt zich sterk als logistieke hotspot.” Treinstations zijn met name interessant voor de combinatie wonen en winkelen. “Kijk maar eens naar de hoeveelheid winkels en bedrijvigheid in en rond treinstations", ziet hij. "Hier komen vervoerstromen samen en traffic blijft toenemen.”

Best beoordeeld

De panden die het best op ‘bereikbaarheid’ zijn beoordeeld, zijn Eneco World in Rotterdam en Tot2021 in Apeldoorn.

Foto bovenaan: De Pyth in Utrecht (foto: Google Maps)

  • E-mail

permalink

Terug naar boven